10. pouť pro děti s potížemi ve vývoji a invalidní osoby v Medžugorji

22.05.2024 12:03

Slavnostní mší svatou v Hale svatého Josefa v Majčinu selu, v neděli 19. května v 11 hodin, skončila 10. pouť pro děti s potížemi v rozvoji a invalidní osoby, která byla zahájena v pátek 17. května večerním modlitebním programem v medžugorském farním kostele sv. Jakova.

Téma poutě „Vaše tělo je chrám Ducha Svatého“ (1Kor 6, 19) dokonale vyjadřovalo to, co asi 600 poutníků prožívalo v těchto milostiplných dnech. Duch Svatý vedl farníky, kteří zdarma nebo za sníženou cenu hostili tyto zvláštní poutníky a láska Panny Marie vedla členy komunity Cenacolo, kteří na Kopec zjevení vynesli 32 osob s těžkou invaliditou.

Byl mezi nimi i Ivan ze Slavonského Brodu, který je v bdělém komatu již 13 roků (foto). Dva měsíce před svatbou se zhroutil. Jeho matka Đurđica ho zasvětila Královně Míru. Stále měla přání, aby se její syn, Ivan, dostal na Kopec zjevení, i když se to z lidského pohledu zdálo být nemožné. Tentokrát, díky chlapcům z Cenacola a speciálnímu přenosnému lehátku HGSS se Ivan dostal až nahoru k Matce Marii.

Růženec za všechny účastníky, který byl zahájen v 9 hodin vedla s. Rastislava Ralbovská z Đakova, a písně animovala Tihomila Viljetić z Vinkovců.

Plody Ducha - společenství, vděčnost, písně a radost - charakterizovaly i společné setkání všech účastníků v sobotu odpoledne ve žluté dvoraně Jana Pavla II. Znovu bylo jasně vidět jak slabost každého člověka je vlastně možnost, aby se Bůh v něm oslavil. To dokazovaly všechny rodiny s dětmi s potížemi ve vývoji  a osobami s invaliditou, které jsou pravými hrdiny života, lásky a oběti, ale i samotné invalidní osoby, které přes všechny svoje problémy šťastně dosvědčují svoji víru a pracují pro Pána.

O tom svědčí i Dario Bezik z Osijeka, stoprocentní invalida, téměř úplně slepý, který je přesto první slepý turistický průvodce na Balkánu a vodí poutníky Panně Marii do Medžugorje.

Silné svědectví o boji za zlepšení života osob s invaliditou skrze svoje Sdružení 'Leptirići' (Motýlci) poskytla i Ivana Nikolac z Šarića Struge blízko Metkoviće, perspektivní manažerka, dívka, která byla zraněná při dopravní nehodě a následkem toho zůstala zcela ochrnutá od krku dolů. A přesto, Ivana říká, že je nyní s vírou v Ježíše Krista mnohem šťastnější osoba než byla dříve, když byla sice zdravá, ale bez víry!

Třetí den poutě, v neděli 19. května, byla na programu samostatná modlitba na Križevaci, a v Majčinu selu (ve dvoraně sv. Josipa) v 10 hod. byla organizována modlitba křížové cesty pro nepohyblivé a špatně pohyblivé, kterou vedlo Sdružení Ruah ze Záhřebu. Vrcholem této Poutě byla závěrečná mše svatá přizpůsobená dětem s potížemi ve vývoji a osobám s invaliditou, které předsedal P. Ivica Tolla, mnohaletý duchovní Laudato TV. Za spontánní  atmosféry, která projevovala všechnu prostotu a čistotu těchto nejmenších pomocí obrazů, symbolů, písní a klanění Nejsvětější svátosti oltářní, promlouvala síla Ducha Lásky do každého srdce: „Ty jsi milované dítě Boží!“

I tato 10. pouť pro děti s potížemi ve vývoji a osoby s invaliditou v Medžugorji znovu ukázala nakolik má Bůh rád maličké a do jaké míry Panna Maria využívá naše slabosti a otevřená srdce a nakolik Duch Svatý působí tehdy, když my pochopíme, že sami nedokážeme nic!

Paula Tomić/medjugorje-info.com