Arcibiskup Aldo Cavalli: V Medžugorji Duch Svatý dává mladým sílu, inteligenci, rozhodnost pro život

31.07.2024 22:33

Přijďte, přijďte a přijďte, s hlubokým cílem, abychom se všichni, opravdu všichni, stali věrohodnými šiřiteli nové evangelizace, tím že budeme v sobě nosit náš svět a přijímat do sebe svět Pána Ježíše.

 

Ve čtvrtek 1. srpna začíná 35. duchovní obnova pro mladé, festival mládeže, Mladifest. Je to již třetí Mladifest na kterém je kromě medžugorských františkánů hostitelem i Aldo Cavalli, apoštolský vizitátor se zvláštní  úlohou pro farnost Medžugorje. On jako host programu Radiostanice Mir Medžugorje mluvil o svých dojmech z minulých  festivalů.

Jak loni tak předloni jsem viděl tisícovky mladých, kteří sem přijely s jediným cílem. A velmi  dobře si byli vědomi cíle kvůli kterému přijeli do Medžugorje. Cílem bylo setkat se s Pánem Ježíšem, setkat se s Ním, hledat Ho, a to všechno v jedné hluboké přítomnosti, která je tu v  Medžugorji, přítomnosti Panny Marie, která je provázela na setkání s Ježíšem.

A s Ježíšem se nejvíce setkávali v Eucharistii. Eucharistie je skutečná a pravá přítomnost Pána Ježíše mezi námi, a s Ježíšem se setkávali s pomocí Blahoslavené Panny Marie, která je provázela díky předcházející modlitbě růžence. A potom co se setkali s Pánem Ježíšem v Eucharistii a v Jeho slově při mši svaté, se všichni, ale opravdu všichni zastavili v absolutním tichu, aby znovu hleděli na Pána, modlili se k Němu a mluvili s Ním.

V té hluboké přítomnosti a tichosti Ježíšově, On  mluvil k nám, mluvil k nim, a my i oni jsme rozmlouvali s Ním. To byla opravdu věrohodná duchovní obnova. Uzavírám se, abych  se setkal s Ježíšem provázen Pannou Marií.

 „Maria si opravdu vybrala to lepší…“ (viz. Lk 10, 42), téma je letošního Mladifestu a v souladu s tím můžeme potvrdit, že ti kteří přicházejí do Medžugorje si opravdu vybrali to lepší? Vidíte i vy na poutnících ta obrácení a změny v životě?

To potřebujeme vnímat v kontextu nové evangelizace, protože mladí, kteří sem po tisících přijíždějí jsou hnací páky, činorodé elementy… Jsou agenty nové evangelizace. Oni přicházejí z tohoto našeho světa, žijí v tomto našem světě a spolupracují v životě tohoto nového světa, kterému potřebujeme hlásat evangelium. A jak hlásat evangelium? Jak hlásat evangelium celému světu, celému lidstvu jaké dnes je?

Nová evangelizace je proces, proces který trvá, a mladí jsou ti, kteří jsou postaveni a skutečně vnořeni do toho procesu, toho světa a nové evangelizace. Oni jsou v každém aspektu v tomto našem světě, a tady se hluboce sjednocují s Pánem Ježíšem.

Ten, kdo je hluboce spojen s Pánem a který je hluboce ponořen do svého světa ve kterém žije, ten člověk se nazývá prorok. Prorok je osoba, která hluboce žije v Bohu, skrze Pána Ježíše a která současně žije hluboce v dnešním světě.

A právě mladí, kteří se zúčastňují tohoto podivuhodného setkání se stávají protagonisty nové evangelizace. Jako proroci se oni hluboce sjednocují v Bohu s Pánem Ježíšem Kristem a hlásají Ho dnešnímu světu. A jako proroci oni mají kořeny hluboko v dnešním světě, žijí ten svět a ten svět odevzdávají a přinášejí Pánu Ježíši. A tak se uskutečňuje nová evangelizace v dnešním světě a tak se uskutečňuje přínos, který mladí dávají na takových setkáních nové evangelizaci.

Mladí jsou často kritizováni. To tak vždycky bývalo – po těchto Vašich slovech se zdá, že  je to často i bezdůvodné – ale co to mladé lidi dohání, aby začátek horkého srpna trávili v Medžugorji místo na nějakém jiném místě, například u moře?

Mnozí mladí vnímají jeden velmi jasný problém. Situace dnešního světa je něco s čím se oni setkávají, oni nevymyslili tu situaci, oni na ní prostě narážejí. Momentální situace světa je určitá objektivní skutečnost nezávisející na mladých, ale to co oni mohou dělat je rozhodnout se jestli vstoupí do té nejlepší části dnešního světa nebo do té nejhorší?

Aby udělali takové rozhodnutí, potřebují být rozhodní, inteligentní a připravení. V tomto  místě Duch Svatý dává mladým sílu, inteligenci, připravuje je a dává jim rozhodnost pro život v dnešním světě.

Co mohou účastníci očekávat od letošního Mladifestu?

Jsou dvě zcela jasné věci, které právem mohou a mají očekávat. Vědí, že přicházejí na toto svaté místo, a Duch Svatý je vede na tomto svatém místě k setkání s Pánem Ježíšem ve společnosti Panny Marie. Na druhou stranu je tu určité hluboké, pevné rozhodnutí z naší strany, nás kteří jsme tady: Potřebujeme spolupracovat a to trvale spolupracovat s Duchem Svatým, abychom toto místo uchránili jako svaté místo přijímání pro tisíce, kteří přicházejí z celého světa. Jít do domu Hospodinova, znamená mít mír, radost, sílu, milost, kterou dává Bůh.

Významnosti Mladifestu si uvědomil i sám Svatý Otec František, který v posledních letech posílá mladým do Medžugorje svoje poselství.

I letos zaslal Svatý Otec svoje velmi hluboké poselství. ‘Maria si opravdu vybrala to lepší’ Maria byla věrohodná učednice Pána Ježíše Krista. I další věrohodnou učednicí Ježíše Krista je Maria z Nazareta. Na počátku těch intenzivních, hlubokých dnů já přečtu papežovo poselství. V listu ve kterém Svatý Otec představuje osobu Marie, Martiny a Lazarovy sestry, představuje stejně tak i Marii z Nazareta věrohodnou učednici Ježíšovu… Představováním těch dvou osobností vyzývá Svatý Otec všechny mladé, aby začali být opravdu věrohodnými učedníky Ježíšovými a tím způsobem, aby si vybrali to lepší.

Nedávno byl v Medžugorji poprvé i apoštolský nuncius Chorvatské Republiky, arcibiskup Giorgio Lingua. Ve svém kázání hovořil o normách při rozhodování o nadpřirozených fenomenech, které v květnu zveřejnilo Dikasterium pro nauku víry. Říkal, že ”nejvyšší úroveň uznání, kterou Církev může dát nihil obstat, tedy, že po bedlivém a dlouhodobém zkoumání viditelných manifestací může prohlásit, že nejsou  elementy, které by odporovaly doktríně a morálce Církve a proto, že nejsou překážky pro svobodné a osobní přijímání takových zjevení a poselství, která s sebou přinášejí”. Mnohé po těch slovech napadala myšlenka, jestli je možné ono nihil obstat brzy očekávat od Svatého Stolce i o medžugorském fenomenu?

Tady papež učinil dvě velmi hluboké a velmi jasné věci. S ohledem na to, že se miliony lidí přijížděly do Medžugorje modlit se, modlit se a modlit se, zpovídat se a měnit život, převzal papež pod svoji přímou péči a jurisdikci celou pastorační část této farnosti. A navíc, aby tomuto místu milosti dal spravedlivý a správný význam, pro celý tento pastorační díl farnosti poslal jako osobu zodpovědnou arcibiskupa, který má nad tím pastoračním dílem činnosti farnosti veškerou jurisdikci, kterou má určitý biskup ve své diecézi. Tyto dvě skutečnosti, to je rozhodnutí Svatého Otce: předně že na sebe vezme péči o farnost v celém jejím pastoračním díle a dále, že jen pro tento pastorační díl Medžugorje pošle arcibiskupa s veškerou  jurisdikcí diecézního biskupa, jsou význačné pro projevení duchovních kvalit Medžugorje. Ostatní rozhodnutí budou přinášena v budoucnosti v souladu s rozhodnutími Dikasteria pro nauku víry.

A na samotný závěr rozhovoru očekáváme, otče arcibiskupe, i vaše poselství pro účastníky letošního Mladifestu.

Přijďte, přijďte a přijďte s hlubokým cílem a staňme se všichni, opravdu všichni, věrohodnými šiřiteli nové evangelizace, tím že budeme v sobě nosit náš svět a přijímat do sebe svět Pána Ježíše. Tím způsobem, když v sobě máme Pána, stáváme se věrohodnými svědky života Pána Ježíše. Přijďte, přijďte, abyste se ještě více stali svědky Pána Ježíše.

Rozhovor vedl: Velimir Begić

(přeloženo z radio-medjugorje.com)