Druhý den duchovní obnovy pro mladé v Medžugorji (AKTUALIZOVÁNO)

06.08.2024 18:26

2. srpna, ve svátek Panny Marie Andělské, byl program zahájen neobvykle časně. V šest hodin ráno u sochy Královny Míru na místě zjevení na Podbrdu. Mladí se tam sešli a pod vedením medžugorského faráře, fra Zvonimira se modlili radostná tajemství růžence za nenápadné přítommnosti vizionáře Ivana Dragićeviće. 

Dále program pokračoval společnou ranní modlitbou na hlavním oltáři farního kostela, kterou vedl opět farář Zvonimír. Po něm se ujal slova fra Jure Barišić, medžugorský farní vikář. Ve své katechezi se zaměřil na zpověď, neboť na Porciunculy je možné získat  plnomocné odpustky pokud se vyzpovídáme a pomodlíme na úmysly svatého otce. Toho dne se v Medžugorji tradičně nejvíce zpovídá. K dispozici byly připraveny stovky zpovědníků.

Fra Jure kromě jiného mluvil i o tom, že si často nejsme vědomi významu některých skutečností dokud je neztratíme. Jako příklad uvedl smysly zrak a sluch, jejichž význam si neuvědomujeme dokud je neztratíme.

''Stejně tak si nejsme vědomi daru života a zdraví dokud nejsme vystaveni nemoci. Teprve potom si začneme uvědomovat jak bylo krásné být zdraví. Totéž se děje i s hříchem. Když hřešíme nikdy neřekneme, že naše jednání je hřích. Nenazýváme hřích hříchem, ale klameme sebe, že se jedná o lidskou slabost, že to dnes dělají všichni a že nám to Bůh nebude vyčítat.  Člověk klame sám sebe a pak v jednu chvíli už nedokáže hřích skrývat, nemůže už obstát před hříchem, protože narazil čelem do zdi, už se s tím nemůže sám vyrovnat a potřebuje to někomu říci. Ve chvíli, kdy hřešil si to neuvědomoval. Teprve později, když ho hřích celého zachvátil a měl vliv na jeho jednání, začal si být vědom vlastní hříšnosti a pocítil potřebu to někomu říci''.

Fra Jure Barišić uvedl i novozákonní obrazy ve kterých Ježíš mluví o zpovědi. Užívá přitom nejčastěji obrazy ztracenosti a nalezení.

Mluvil o potřebě lidí svěřit se s problémem, protože už ho nemohou v sobě skrývat. Mluvil o samotné svátosti smíření, ve které lidé obtížení hříchem a studem potřebují Boží milosrdenství. O zpovědnici řekl, že je to jediné místo na zeměkouli, kde je možné všechno říci a bývá to zapomenuto, odpuštěno, smazáno… Na závěr této katecheze všechny vyzval, aby se vyzpovídali a neutíkali od svátosti smíření, protože ''jestli vymizí zpověď, vymizí i víra a přestaneme existovat my věřící''.

Dále bylo svědectví členů organizace Mary's Meals, kteří představovali svoji činnost v uplynulém roce. Jako první oslovil účastníky Mladifestu i sám zakladatel Mary's Meals, Magnus MacFarlane-Barrow, který první humanitární pomoc přivezl ve válečném období, v devadesátých letech, právě do uprchlického tábora u Medžugorje.

Své svědectví přednesla i řeholní sestra Medhin Tesfay z Tigraje v Etiopii, která mluvila o tíživé situaci v jejich oblasti, kde podle odhadů zahynulo 600 000 lidí, a mnozí prožívají hluboké trauma v důsledku nedávné občanské války.

Dále bylo na pořadu svědectví Emmeta Dooleye, který mluvil o tom jaký je to veliký dar být člověkem. On je Ir žijící ve Skotsku, který se věnuje šíření povědomí o důstojnosti každého člověka od početí až do přirozené smrti. Mluvil o činosti Společnosti pro ochranu nenarozených dětí, kde vede vzdělávací činnosti a poskytování pomoci ženám s nežádoucím těhotenstvím. To je, jak sám řekl, nejstarší pro-life organizace na světě. Byla založena v roce 1967. Mluvil s velkým zápalem a vyzýval mladé též, aby se snažili zjistit, kde je v jejich okolí, v městě kde žijí, centrum pomoci pro těhotné ženy. Pokud to centrum pro matky uvažující o potratu není, pak ho musíš založit ty! A nabízel pomoc při založení takového centra a nouzové linky.

( Pokud se chcete též věnovat ochraně nenarozených je 24. 8. možnost se účastnit konference na ochranu rodiny na území České Republiky.

Rodina svatého Josefa ve spolupráci s farností a městem Hluk vás zve na konferenci:
Den pro rodinu
RODINA A JEJÍ POSLÁNÍ
Termín 24. 8. 2024 od 8,30
Místo Camp Babí Hora, Hluk 846
Pozvání přijal známý slovenský kněz Marián KUFFA, Dr, h, c.
kontaktní adresa :
rodinasvatehojosefa@seznam.cz
Cokoli jste učinili pro jednoho z těchto maličkých pro mne jste učinili... Nakonec mé Neposkvrněné Srdce zvítězí...
Prosíme podpořte naší činnost na čísle účtu 2102312514/ 2010)

 

Poslední svědectví přednesli zpěvák Michael Russel O'Brien a Simona Mijoković, jejíž svědectví o obrácení a hlubokých duchovních skušenostech uvedeme později v plném znění.

(podle medjugorje.hr)