I pátý den programu Mladifestu byl velmi bohatý - účastníky Mladifestu oslovil Mostarský biskup Petr

12.08.2024 10:21

I pátý den 35. Mladifestu byl zahájen ranní modlitbou a tato duchovní obnova pro desetitisíce mladých, kteří přijely téměř z 80 ti zemí pokračovala katechezí fra Zvonimira Pavičiće, který mladým zdůrazňoval, že v místě, kde žijí mají vydávat svědectví o Kristu a být Ježíšovými přáteli. Zdůrazňoval, že nejtěžší je být Ježíšovým přítelem v místě bydliště.

''Snadné je být Ježíšovým přítelem v Medžugorji, kde všichni tančíme, zpíváme, modlíme se, jásáme kolem Pána… To je velmi prosté. Je to tak snadné, abychom byli nadšení, ale je potřeba vrátit se na své místo, do svého města, do své farnosti… To není snadný úkol. Nejtěžší je podávat svědectví ve své rodině, ale je to potřebné a na to nesmíme nikdy zapomenout. V Církvi máme podivuhodné příklady jak lidé podávali svědectví o Ježíšovi na svém místě'', říkal fra Zvonimir a jako příklad uvedl svatého Františka Asiského, který ve jménu nese název svého města – Asissy.

''Dnes ať řeknete komukoli Asissy, pomyslí na svatého Františka a svatou Kláru. Oni přijali Ježíše a díky jim je toto místo známé jako Kristovo, Ježíšovo město. I to má učinit každý z nás:  Přijmout Ježíše. Ježíš je vždycky na cestě, Ježíš i dnes ''chodí'' po této zemi. ''Chodí'' skrze kněze, lidi, kteří kážou Jeho slova, ''chodí'' po této zemi, je stále na cestě, stále pracuje, stále se zabývá spásou, stále obchází místa a vesnice… Hledá kdo ho přijme, kdo ho ubytuje, kdo bude jeho přítel'', řekl fra Zvonimir Pavičić a zdůraznil, že toho, kdo ho přijme a stane se jeho přítelem Pán oslaví. Vysvětloval mladým, že přátelení se s Ježíšem má krásné okamžiky, ale bývají i těžké chvíle…

John Pridemore z Anglie, který žije v Irsku potom mladým podal své svědectví ve kterém mluvil o tom, jak se v dřívějším životě zabýval zločiny, rozvráceným životem a o svém obrácení… Po rozvodu svých rodičů se nechtěl rozhodovat s kým bude žít. Rozhodl se, že nebude mít rád ani jednoho z nich. Začal se zabývat všemi druhy organizovaného zločinu – zapletl se do prodeje drogy a mnoho dalšího zla.

Po jeho svědectví mladé oslovil manželský pár z Itálie Luigi Lo Mele a Marcela Caricato, kteří vyprávěli o pohádce svojí lásky, která se stala právě na tomto kouzelném místě, jak Luigi nazval Medžugorje. Všem popřáli, aby našli mír a byli šťastní. Dopolední část programu skončil jako pravidelně modlitbou Anděl Páně.

Odpolední část programu pokračoval představením sdružení Družstva průvodců poutníků ve farnosti Medžugorje, a činnost tohoto Sdružení představila předsedkyně Vesna Šimić, a o praktické části povolání průvodce promluvil Miljenko Miki Musa.

O svoje svědectví se s mladými podělila i sestra karmelitka Dijana Mlinarić, která představila svoje společenství a svoje řeholní povolání a životní cestu.

Následovala modlitba růžence a mše svatá při které předsedal biskup mostarsko-duvanjský a apoštolský správce trebinjsko-mrkanské diecíze, mons. Petar Palić za koncelebrace 684 kněží.

Poslední večer 35. Mladifestu – při mši předsedal biskup Petr Palić

I pátý den 35. Mladifestu byl zahájen ranní modlitbou a tato duchovní obnova pro desetitisíce mladých, kteří přijely téměř z 80 ti zemí pokračovala katechezí fra Zvonimira Pavičiće, který mladým zdůrazňoval, že v místě, kde žijí mají vydávat svědectví o Kristu a být Ježíšovými přáteli. Zdůraznil, že nejtěžší je být Ježíšovým přítelem v místě bydliště.

''Snadné je být Ježíšovým přítelem v Medžugorji, kde všichni tančíme, zpíváme, modlíme se, jásáme kolem Pána… To je velmi prosté. Je to tak snadné, abychom byli nadšení, ale je potřeba vrátit se na své místo, do svého města, do své farnosti… To není snadný úkol. Nejtěžší je podávat svědectví ve své rodině, ale je to potřebné a na to nesmíme nikdy zapomenout. V Církvi máme podivuhodné příklady o tom jak lidé podávali svědectví o Ježíšovi na svém místě'', říkal fra Zvonimir a jako příklad uvedl svatého Františka Asiského, který ve jménu nese název svého města – Asissy.

''Dnes ať řeknete komukoli Asissy, pomyslí na svatého Františka a svatou Kláru. Oni přijali Ježíše a díky jim je toto místo známé jako Kristovo, Ježíšovo město. I to má učinit každý z nás:  Přijmout Ježíše. Ježíš je vždycky na cestě, Ježíš i dnes ''chodí'' po této zemi. ''Chodí'' skrze kněze, lidi, kteří kážou Jeho slova, ''chodí'' po této zemi, je stále na cestě, stále pracuje, stále se zabývá spásou, stále obchází místa a vesnice… Hledá kdo Ho přijme, kdo Ho ubytuje, kdo bude jeho přítel'', řekl fra Zvonimir Pavičić a zdůraznil, že toho, kdo ho přijme a stane se jeho přítelem, Pán oslaví. Vysvětloval mladým, že přátelení se s Ježíšem má krásné okamžiky, ale bývají i těžké chvíle…

John Pridemore z Anglie, který žije v Irsku potom mladým podal své svědectví ve kterém mluvil o tom, jak se dříve v životě zabýval zločiny, rozvráceností a potom se obrátil… Po rozvodu svých rodičů se nechtěl rozhodovat s kým bude žít. Rozhodl se, že nebude mít rád ani jednoho z nich. Začal se zabývat všemi druhy organizovaného zločinu – zapletl se do prodeje drogy a mnoho dalšího zla.

Po jeho svědectví mladé oslovil manželský pár z Itálie Luigi Lo Mele a Marcela Caricato, kteří vyprávěli o pohádce svojí lásky, která se odehrála právě na tomto kouzelném místě, jak Luigi nazval Medžugorje. Všem popřáli, aby našli mír a byli šťastní. Dopolední část programu skončil jako pravidelně modlitbou Anděl Páně.

Odpolední část programu pokračovala představením sdružení Družstva průvodců poutníků ve farnosti Medžugorje, a činnost tohoto Sdružení představila předsedkyně Vesna Šimić, a o praktické části povolání průvodce promluvil Miljenko Miki Musa.

O svoje svědectví se s mladými podělila i sestra karmelitka Dijana Mlinarić, která představila svoje společenství, svoje řeholní povolání a životní cestu.

Následovala modlitba růžence a mše svatá při které předsedal biskup mostarsko-duvanjský a apoštolský správce trebinjsko-mrkanské diecíze, mons. Petar Palić za koncelebrace 684 kněží.

Kázání Místního biskupa Petra Paliće na Mladifestu

''V těchto dnech jste uvažovali nad katechezemi a kázáními a snažili jste se chápat jaký je ten lepší úděl, který vám Ježíš dává, který je ve vás. Snažili jste se ho objevit a rozvíjet. Dnešní Boží Slovo se nám nabízí jako souhrn a ukazatel směru jak dojít k tomu lepšímu údělu a jak udělat správnou volbu v životě.

V prvním čtení jsme slyšeli úryvek z knihy proroka Jeremiáše. Z biblické historie víme, že se Jeremiáš stal prorokem velmi mlád, v pouhých 24 letech. I když se zpočátku bál, pochopil, že je Pán Bůh při něm a že je mu On silou a jistotou na cestě. Ze stejného pramene známe, že jeho služba nebyla lehká a slibná. Dnešní úryvek z Písma Svatého je jen jedním svědectvím obtížnosti prorocké služby.

Jedná se zde zejména o pravých a falešných prorocích, o Jeremiášovi a Hananiovi. Jako optimistický prorok záchrany, Hanania veřejně předpovídá pád Babelu a spásu Judeje v následujících dvou letech. Inscenuje zlomení jařma (Jer 28,10), které Jeremiáš musel nosit jako součást symbolického skutku (Jer 27,2). Jeremiáš ho obviňuje z falešného proroctví a oznamuje, že brzy zemře  (Jer 28,15). Skutečnost, že Hanania zemřel za dva měsíce je vykládána jako potvrzení Jeremiášova proroctví o rozsudku'', řekl biskup Palić mladým.

Dále se zaměřil na evangelijní úryvek ve kterém se mluví o rozmnožení pěti chlebů a dvou ryb. Řekl, že my dáváme to málo co máme, ale Ježíš dává sebe sama zcela.

''Kde mi narážíme na hranice, Boží možnosti teprve začínají. A všichni jedli a nasytili se, a nakonec zbylo ještě dvanáct plných košů. To je znamení, že Bůh není skoupý na své požehnání'', řekl biskup Palić, a položil mladým otázku kolik košů si naplnili na tomto setkání mládeže… A požádal  je, aby je nenechávali tady.

''Odneste si je s sebou a noste je kamkoli přijdete. Noste Ježíšův zázrak lásky, který se děje v každé eucharistii s námi a v nás. Namísto falešných proroků ohlašujících beznaděj a strnulost, buďte horlivými apoštoly, pravdivými a radostnými, kteří kážou a svědčí o Vzkříšeném  Kristu více životem, a méně slovy. Protože jednoho dne budou národy tohoto světa pozvány k hostině v Království Božím. A s překvapením odhalíme, že Boží dobroty je víc než dost, a my už dnes z ní žijeme'', uzavřel svoji homilii biskup Petr Palić.

V průběhu Mladifestu mohli účastníci psát na sto metrů dlouhé plátno svoje modlitby, které byly při této mši přineseny k oltáři a tím způsobem předneseny Pánu. Po mši bylo klanění Ježíšovi v Nejsvětější svátosti oltářní a potom následovalo rozeslání účastníků do světa. Mladí představitelé účastníků Mladifestu z různých zemí přijali růžence, které jim byly předány biskupem Petrem Palićem a apoštolským vizitátorem se zvláštní úlohou pro farnost  Medžugorje, arcibiskupem Aldem Cavalli. Na závěr všem požehnal mons. Palić. (FOTO)

(přeloženo z medjugorje.hr)