JIM CAVIEZEL s rodinou navštívil fra Jozo ZOVKA

04.07.2024 00:21

O ostrůvku Badiji v blízkosti Korčuly bychom jistě ani neslyšeli, kdyby se na něm nenacházel starý, nyní obnovený františkánský klášter ve kterém v posledních letech přes léto pobývá známý hercegovský františkán, fra Jozo Zovko. 

Fra Jozo je známý jako bývalý medžugorský farář, za jehož působení v Medžugorji začala zjevení Panny Marie. Byl zpočátku skeptický ohledně pravosti zjevení, ale sám uslyšel v srdci hlas: „Vyjdi před kostel a ochraň děti“ a on sám se stal velikým apoštolem a šiřitelem poselství Královny Míru.

https://static.hercegovina.info/img/repository/2024/06/image_1024x1024/jim-caviezel-i-fra-jozo-zovko.jpg

Fra Jozo přes pokročilý věk a podlomené zdraví nadále neodpočívá, ale přijímá na „svůj ostrůvek“ poutníky, kteří hledají mír, duchovní dary, vnikání do mysterií Ukřižované lásky nebo ty, kteří jen potřebují duchovní rozhovor, radu a požehnání.

V létě je na Badiji vždycky živo, střídají se tu skupiny na duchovních seminářích a též turisté toužící po procházce v chladných klášterních zdech nebo čistých plážích na kterých se setkávají s jeleny a laněmi.

Není tajemstvím ani to, že známý hollywoodský herec, který nám katolíkům je zvláště drahý tím, že ztvárnil úlohu Ježíše ve filmu Mela Gibsona – ‘Pašije’, Jim Caviezel, se právě v tichosti těchto klášterních zdí na Badiji, v modlitbě a rozjímání připravoval za svůj nový film a pokračování Pašijí – Vzkříšení.

V nedávných dnech byl Jim Caviezel se svojí rodinou, tedy manželkou a jejich třemi osvojenými dětmi na návštěvě fra Jozo Zovka na Badiji. Připomeňme zde, že Jimova manželka Kerri Browitt je chorvatského původu, a i to je jeden z důvodu proč tento hollywoodský veterán rád tráví čas v Chorvatsku. Naposledy tu byl koncem května minulého roku, kdy vystupoval v náboženském programu v záhřebské Areně organizovaném chorvatskou křesťanskou televizí Laudato TV. Právě jeho vystoupení a svědectví vyvolalo nejvíce pozornosti shromážděných věřících.

Jim a Kerry jsou rodiče tří osvojených dětí. Jejich první osvojené dítě byl malý Číňan Bo, s velikým nádorem na mozku, který byl viditelný pouhým okem. Když byl malé dítě byl odložený ve vlaku a do pěti let žil v sirotčinci. Když ho Jim poprvé viděl pocítil k němu něco zvláštního. Říká: “Viděl jsem tu deformaci na jeho hlavě, ale potom jsem se mu podíval do očí. Pocítil jsem v srdci, že se mne ptá: Mohl bys mne mít rád?” Druhé dítě, kterou si osvojili, byla holčička jménem LeLe. V době, kdy jí poznali, mohli přijmout zcela zdravé novorozeně, také z Číny. Ale pochopili, že pro pětiletou LeLe, trpící rakovinou mozku, což bylo také viditelné, by bylo mnohem těžší - spíše nemožné - najít náhradní rodinu než pro toho zcela zdravého novorozence. Tehdy se rozhodli, že přijmou LeLe do svého domova. Kromě Boa a LeLe si osvojili ještě jedno dítě z Číny, ze země známé zastrašujícím počtem potratů a opuštěných dětí.

Bo i LeLe jsou dnes po řadě operací zdraví. Chlapec často vítězí v gymnastických soutěžích  a LeLe se věnuje baletu. Pro své rodiče jsou pravým požehnáním. Jim Caviezel říká, že ho děti proměnily k lepšímu, udělaly z něj lepšího člověka. (Přeloženo z Medjugorje-info.com)