Již od počátku května jsou v Medžugorji tisíce poutníků

11.05.2024 10:31

/ Není poutník jako poutník - poutníci od Uralu se přijeli na posvátných místech modlit v krojích /

Od počátku měsíce května, který je zvláštním způsobem zasvěcen Blahoslavené Panně  Marii, se v Medžugorji setkávají tisíce poutníků, kteří na toto místo modlitby a míru přijíždějí z celého světa: z France, Irska, Itálie, Ukrajiny, Polska, Španělska, Německa, USA… První májový den Církev slaví svátek sv. Josefa Dělníka. Večerní mši svatou v 18 hodin na vnějším oltáři kostela sv. Jakova v Medžugorji slavil fra Alojzije Slavko Anđelić za koncelebrace dalších 113 kněží. Mši jako vždy při večerním modlitebním programu předcházela modlitba růžence od 17 hodin.

„Všichni známe, že větve nerostou samostatně, ale na kmeni. Kmen může přežít bez větví, ale větve bez kmene ne. Z kmene větve získávají všechnu výživu, která je potřebná pro jejich růst a život. Kmen znamená život pro větve. Pán Ježíš užívá tento obraz vinného kmene a ratolestí, aby nám řekl, že náš život je spojen s Ním. Nejsme-li jako větve napojeni na Něj, nemůžeme žít. Nemůžeme přinášet úrodu. Bez Něho jsme mrtví. On je jediná cesta do života. Mimo Ježíše není jiné cesty a možnosti”, řekl na počátku svého kázání fra Alojzije. Dodal, že dokud my zůstáváme v Něm i on zůstává v nás, On se od nás neoddělí.

„Když Pán chodil po této zemi hlásal obrácení. Obrácení je trvalý proces obrácení se k Pánu. Proto náš celkový život má být v Pánu. Všechno naše úsilí, všechna naše síla má být zaměřena na Něj. Tak zůstáváme v Něm. A modlitba je školou takového života. V modlitbě se stále obracíme k Bohu, pozvedáme mysl a ducha k Němu. Modlitbou spočíváme v Něm. Zvláště je důležitá meditace ve které blíže hledíme  na Ježíše a učíme se Ho mít rádi. A tak zůstáváme v Něm”, řekl fra Alojzije Slavko Anđelić a zdůraznil, že když zůstáváme v Pánu poznáváme, že  On je Láska sama a my se snažíme milovat Jeho svojí láskou.

Své kázání ve kterém dále mluvil o svatém Josefu uzavřel slovy:

 „Na toto místo se slévají proudy poutníků, aby zde prosily Pannu Marii o její přímluvu. Ona v historii Církve všude kde se zjevovala vyzývala lidi aby zůstali s Ježíšem. Když se podíváme na všechna církevně uznaná zjevení Panny Marie můžeme ze všech poselství zdůraznit klíčová slova: obrácení, oběť, modlitba, eucharistie. Všechno to, můžeme žít jedině v Církvi, v Kristově mystickém Těle. Proto ve věrnosti svaté Církvi, když přijímáme svaté svátosti, prožíváme obrácení, vroucně se modlíme, přinášíme sebe jako oběť, zůstáváme ve spojení s Pánem Ježíšem. Na té cestě sledujme příklad a prosme o přímluvu Jeho Přesvaté Matky Marie a jejího Přečistého Snoubence Josefa. Amen.”