Kázání z Mladifestu - Mons. Evelio Menjivar-Ayala: Medžugorje je školou míru pro celý svět

08.08.2024 06:36

3. srpna 2024

Milovaní drazí přátelé,

Před pouhými dvěma týdny jsem měl příležitost účastnit se Národního  eucharistického kongresu v Indianapolis v Indiani, spolu s více než padesáti tisíci katolíků ze všech diecézí Spojených států. Byl to den naplněný velikou radostí, oddaností, bratrstvím a duchovní obnovou. Během tří obtížných roků přípravy na Kongres, se potřeba eucharistického probouzení v Církvi stala velmi zřejmá: poznali jsme, že je náš svět raněný, že všichni potřebujeme uzdravení, ale s lítostí můžeme říci, že mnozí z nás jsou odděleni od zdroje ze kterého pochází náš život, naše síla a náš mír. Ježíš Kristus nás volá, abychom se vrátili k prameni a vrcholu naší víry a našeho blahobytu: K Jeho skutečné přítomnosti v Eucharistii, přítomnosti, která začíná být konkrétní a skutečná, když se i my sami staneme eucharistickým lidem a Boží přítomností ve světě.

Drazí mladí, i vy jste přišli z dalekých zemí do Medžugorje, na toto posvátné místo Marie Královny Míru, hledáte zdroj pravého míru a veškerého dobra, onoho pokoje, který je plodem osobního setkání s Kristem a bratrského setkání s druhými lidmi. Duch Svatý, který přebývá v srdcích věřících je Ten, který pozval každého z vás, abyste znovu vyšli vstříc Tomu, který je Cesta, Pravda a Život. Je zřejmé, že nosíme mnoho vnitřních ran, naše rodiny jsou zraněné, naše společenství jsou zraněná, svět je zraněný. Války, nejistota, omezování, nucená migrace, ztráta životních hodnot a lidské důstojnosti. Hluboké jsou rány kvůli kterým svět, lidstvo, krvácí; ztratili jsme mír a zdá se, že lidstvo ztratilo směr, který Bůh určil.

Mnohokrát se my lidé chováme jako Herodes, který nařídil, aby Janu Křtiteli usekli hlavu, přestože se cítil být do určité míry přitahován jeho osobností i jeho poselstvím, jak jsme slyšeli v evangeliu - Protože nám chybí pevná a hluboká víra v Ježíše Krista a zapomínáme na ústřední místo lidské bytosti a v konkrétní životní situaci snadno dovolíme, že nás nadchnou a manipulují námi lidé nebo ideologie, které polarizují, rozdělují, znevažují druhého, který nesdílí naše názory. A když pro nás někdo už není užitečný, uděláme z něj svého nepřítele, špatně o něm nebo o ní mluvíme, odstraňujeme ho ze seznamu kontaktů a společenských sítí. To je nejčastější způsob jak se zbavujeme lidí, které dnes považujeme za otravné a nepříjemné. Ale dokonce i po tom co je vyloučíme, jsme poznamenáni špatnými zkušenostmi, nejistí sami sebou, stáváme se nedůvěřivými a tak se snadno izolujeme a končíme smutní, bez přátel a bez výraznějšího prospěchu k dobru druhým lidem.

A víte proč? Protože naše nádoby jsou prázdné. V nás je prázdnota, kterou se stále snažíme naplnit, ale ne vždycky tím co opravdu uspokojuje. A znamení té  prázdnoty je naše potřeba, naše touha vlastnit stále víc a více hmotných hodnot, abychom měli přístup k nejnovější technologii, abychom si koupili nejnovější mobil, abychom kontrolovali druhé a manipulovali jimi jak se nám zachce. Tak se stáváme  nenasytnými spotřebiteli, manipulátory i manipulovanými, protože naše nádoby, naše srdce, jsou prázdná.

Ale my jsme tady! To je dobrá zpráva. Ty jsi tady. Je dobré, že jste tady! (Řekněte člověku vedle sebe: opravdu je dobré, že jsi tu!) Někteří jsou tady - jako já – poprvé, jiní přijeli možná už mnohokrát. Ocitáme se u nohou Ježíše a jeho Matky Marie, Královny míru. Ona, Maria, je veliká Učitelka pravého míru a pravé radosti. „Jásá můj duch v Bohu, mém Spasiteli“, řekla Maria ve svém Chvalozpěvu. Dnes jsme pozváni, abychom vstoupili do její školy; školy pozorného naslouchání slovu Božímu; školy modlitby; školy lásky; školy radikální odevzdanosti; školy svatosti. Ona se nás dnes ptá: „Synu, dcero, co hledáš, po čem toužíš, co potřebuješ, abys našla pravé štěstí? Přeješ si, aby zavládl pokoj a soulad ve tvém srdci, v tvé rodině, ve tvé škole,  v tvém národě? Chceš být tvůrce pokoje ve světě? Čiňte všechno co vám můj Syn Ježíš říká. Plňte Jeho vůli. Tak prosté je poučení naší Matky a Učitelky Marie: 'Učiňte co vám On řekne'.“

Papež František nám v (encyklice) Fratelli Tutti říká, že Ježíšův pokoj, pokoj po kterém tolik toužíme, shalom, je „především Jeho dar, plod lásky. Nikdy nemůže být získán člověkem; a když vycházíme z toho, že je darem, pak je mír souladné spojení vztahu s Bohem, se sebou samým, s druhými lidmi i se stvořeným světem. Pokoj je také zážitek Božího milosrdenství, odpouštění a dobrotivosti, což nás dělá schopnými, abychom na oplátku i my byli milosrdní, odpouštěli, odmítali všechny formy násilí a útisku. Proto je Boží mír jako dar neoddělitelný od toho, abychom byli tvůrci a svědky pokoje; tvůrci pokoje připravení zahájit procesy uzdravení a obnoveného setkání s nápaditostí a odvážností“ (br. 225).

Medžugorje je už dlouhou řadu roků skutečnou školou míru a bratrství pro celý svět. Maria, Královna míru, shromáždila skrze pastorační iniciativy, jako je „Mezinárodní festival mládeže“, miliony svých dětí, zvláště mladých jako vás, a naučila je kde najít zdroj pravého míru a smyslu života. Obyčejně to setkání s Ježíšem skrze Marii začne i výrazným hnutím srdce k tichosti, usebranosti, modlitbě a přijetím svátosti smíření. Kolik lidí se vrátilo k víře a ke svátostem v této svatyni Marie Královny míru? Svátostná zpověď přináší vnitřní pokoj, protože jsme usmíření s Bohem, sami se sebou a s bratry a sestrami. Kolik lidí se vrátilo domů s pevným rozhodnutím,  zlepšit svůj vztah se svými nejmilejšími, znovu navázat vztah s přítelkyní či přítelem od kterých se vzdálili, bojovat proti závislosti? Drazí mladí přátelé, až se vrátíte domů, ať je na vašich tvářích vidět radost a pokoj z poznání, že jste milovaní a usmíření. Znovu odhalte nesmírnou hodnotu, kterou máte jako lidské bytosti a Boží děti. Když se začnete cítit prázdní a osamělí, jděte k Ježíšovi. On může naplnit tu prázdnotu svojí přítomností.

Další z drahocenných plodů Medžugorje a těchto setkání je mnoho povolání ke kněžství, zasvěcenému životu a posvátnému manželství. Mnozí mladí před vámi, a doufám i mnozí z vás zde, budete povzbuzeni během tohoto svého pobytu nebo i po cestování, abyste se vážně ptali: Co Bůh žádá ode mne? Kterou cestu svatosti Bůh zamýšlí pro mne? Přátelé, stojí za to se odevzdat Bohu v tom povolání, které dává smysl životu. Život s cílem je to co nás dělá šťastnými, dokonce i tehdy když to není snadný a dokonalý život. Co je důležité je mít jasný cíl, aby náš pohled a naše srdce byla upřená na zdroj našeho pokoje a naší radosti, na Ježíše Krista. Nebojte se říci „ANO“ Pánu jak to učinila Maria! Nebojte se dát svůj život Pánu!

Ať tato pouť do Medžugorje, toto setkání s druhými mladými z různých zemí a  kontinentů, z různých jazyků a kultur, přispěje v nás k vytváření kultury setkání, která  šíří mír, přátelství, bratrství a solidaritu. Ať toto setkání bude pro nás novým časem očekávání seslání Ducha Svatého. Ať Duch Svatý v nás znovu zapálí oheň svojí lásky; ať  probudí v našich srdcích nový misionářský oheň, ať nás Pán sjednotí a pošle jako hlasatele míru, bratrství a milosrdenství. Nezapomeňte se modlit za mír a být tvůrci míru v každém okamžiku.

Ať vám žehná Bůh a blahoslavená Panna Maria, Královna míru.