Mons. Aldo Cavalli / Medžugorje je místo milosti a míru

26.07.2024 15:35

Duchovní fenomen Medžugorje trvá již více než čtyři desetiletí a i Církev ho od počátku pozorně sleduje. V květnu 2019 papež František oficiálně schválil poutě do Medžugorje, a předtím již jmenoval zvláštního apoštolského vizitátora pro farnost Medžugorje. Význam a důvod těchto rozhodnutí pro portál Svjetlo riječi komentoval apoštolský vizitátor pro farnost Medžugorje, arcibiskup Aldo Cavalli. Rozhovor s ním vedl dr. sc. fra Vili Radman.

”Papež František, když viděl jaké množství poutníků přichází na toto posvátné místo, radil v květnu 2019 biskupům a kněžím, aby oficiálně provázeli poutě, aby se usnadnil tento proces modlitby a obrácení. Před tím již svatý Otec považoval za vhodné určit pro farnost Medžugorje apoštolského vizitátora se zvláštní úlohou s posláním rozpoznávat a realizovat vhodné pastorační iniciativy”, řekl arcibiskup Cavalli, který dále konstatoval, že ”duchovní intenzita Medžugorje neslábne. Naopak, podle počtu a složení poutníků se zdá, že zesílila a získala globální dimenze” Tak líčil mons. Cavalli současné Medžugorje.

”Návrat k víře s přesvědčením, skutečné obrácení srdce, vnitřní modlitba, posty a trvalá výzva k míru: to je skutečnost Medžugorje. Obrácení je mnoho, častý je návrat ke svátostnému životu (Eucharistie a Svátost smíření), množství duchovních povolání - povolání ke kněžství, řeholní povolání a povolání do manželství: to jsou evangelijní plody Medžugorje”, řekl mons. Cavalli, a vedle zpovědi jsou nejčastější duchovní poselství se kterými je možné se dnes v Medžugorji setkat výzva k modlitbě a obrácení.

”Centrem medžugorské spirituality je setkání s Pánem Ježíšem Kristem. Panna Maria provází věřící k tomuto setkání. Právě tímto způsobem probíhá modlitba na kterou se každý večer shromažďuje křesťanské společenství v Medžugorji. Začíná se modlitbou růžence, s Marií, která nás vede k setkání s Ježíšem. Potom je slavena Eucharistie, setkání s Ježíšem, základní bod křesťanské víry; potom se v tomto setkání pokračuje Eucharistickou adorací.

Věřící se rádi zúčastňují modlitby, jako i rádi vystupují na Kopec zjevení ve společenství s Pannou Marií i na kopec Križevac a rozjímají o Ježíšově životě. Po těchto intenzivních hodinách modlitby a rozjímání se jako normální důsledek rodí touha a vůle obnovit vlastní život ve svátosti smíření.

Tak se věřící vracejí do svých domovů, do každodenního všedního života, naplnění milostí a nadějí, a ve svých farnostech spolupracují s farářem v různých službách, a žádají, aby se mohli modlit růženec před mší svatou stejně jako někdy moci zůstat klanět se Nejsvětější svátosti oltářní po mši. Tak se rodí modlitební skupiny, které se nazývají „medžugorské”, řekl arcibiskup Cavalli a svoje interview uzavřel: ”Toto je Medžugorje v současném světě: návrat k víře, pravé obrácení, modlitba, půst a trvalé volání k míru. Tak žijí křesťané ve světě”.

(přeloženo z Radio Mir Medjugorje)