Toto byl počátek 35.Mladifestu - Mons. Cavalli přečetl pozdravný list papeže Františka

06.08.2024 16:31

Pod heslem ''Maria si skutečně vybrala lepší úděl …'' (Lk 10, 42) byl v Medžugorji 1.srpna zahájen 35. Festival mládeže, který byl zakončen 6. srpna.

Na tuto duchovní obnovu pro mladé se i letos shromáždily tisíce mladých z celého světa.

”Často jsme dotazováni na čísla kolik mladých očekáváme. My se moc nezabýváme čísly, i když je tu mladých mnoho. Nám je milé, že všichni sem přišli s touhou být blíže Kristu, poslechnout a jako Maria si vybrat ten lepší úděl. I když jsou mnohé země v nezáviděníhodné situaci vzhledem k válkám a nepokojům, přesto i z nich mladí přijíždějí. Právě proto se budeme v modlitbách zaměřovat na modlitbu za mír, mír v každém srdci, mír ve světě, za ukončení všech válek”, říkal medžugorský farář,  fra Zvonimir Pavičić při tiskové konferenci, která předcházela zahájení Mladifestu.

Zahájení bylo v době pravidelného modlitebního programu. Jako první bod přečetl arcibiskup Aldo Cavalli list papeže Františka, který v posledních letech projevuje svůj zájem a uznává významnost tohoto oblíbeného mezinárodního mariánského modlitebního místa. Ve svém listě papež kromě jiného píše:

''Věrohodný učedník, který se stal moudrým a silným v Duchu, nutně  předává druhým Království Boží, protože hlásat Jeho Slovo není závazek jen pro kněze a řeholníky, ale i pro vás, drazí mladí. Máte mít odvahu mluvit o Kristu ve svých rodinách, ve svém studijním a pracovním prostředí, ve svém volném čase. Hlásejte ho především svým životem, projevujte viditelnou Kristovu přítomnost ve své vlastní existenci, v každodenním úsilí a v každodenním konkrétním rozhodování důsledně podle Evangelia. Pán vás chce mít  jako nebojácné apoštoly své Radostné Zvěsti a jako tvůrce nové lidskosti.''

Po tomto významném papežově úvodu se ujal slova medžugorský farář, který všechny přivítal a potom následovalo představení zemí ze kterých připutovali poutníci do Medžugorje na letošní Mladifest. Jejich zástupci procházeli před oltářem s vlajkami. Jedná se o 80 zemí: Angola, Argentina, Austrálie, Rakousko, Bělorusko, Belgie, Benin, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Zelenortski ostrovy, Kamerun, Kanada, Čína, Kolumbie, Kongo, Pobřezí Bílé kosti, Chorvatsko, Česko, Dominikánská Republika, Salvador, Anglie, Eritrea, Etiopie, Francie, Finsko, Gabon, Německo, Velká Británie, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Svatá země, Hong Kong, Maďarsko, Indie, Irák, Irsko, Itálie, Keňa, Kirgistan, Reunion, Lotyšsko, Litva, Libanon, Makao, Madagaskar, Martinique, Mexiko, Moldavie, Holandsko, Nikaragua, Nigérie, Norsko, Panama, Paragvaj, Peru, Filipíny, Polsko, Portugalsko, Portoriko, Rumunsko, Rusko, Skotsko, Senegal, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Jižní Korea, Španělsko, Sri Lanka, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, Spojené Arabské Emiráty, USA, Vatikán, Vietnam, Wales a Zimbabwe.

Mši svatou vedl apoštolský nuncius v Bosně a Hercegovině, arcibiskup Francis Assisi Chullikatt, který mladé povzbuzoval, aby se nebáli nového života, který jim Ježíš nabízí.

''I když se všechno kolem vás, může v okamžiku proměnit, Boží Slovo, Ježíš, zůstává věrný, nemění se, je nadhistorický, je stále připravený se s vámi setkat, dodat vám odvahu, pomoci vám, vést vás do jistého přístavu spásy. Jenom on, jediný kormidelník Petrovy bárky (srov. Mk 4, 38-40), ví jak vás v temných, bouřlivých okamžicích vodit k bezpečným životním rozhodnutím. Předně, on vás hledá a neustále vás provází, dokonce i v těch chvílích kdy k vám mluvím Jeho jménem, protože vás nikdy nepřestane mít rád (srov. 2 Tim 2,13). Nikdy nezapomínejte, že On vás miloval jako první (srov. 1. J 4,10). On vás miloval od nepaměti, proto vás hledá a mluví k vašemu srdci, protože víra se rodí a roste z pozorného naslouchání Božímu slovu (srov. Řim 10)'', řekl mons. Chullikatt a vyzval mladé, aby se v nejistotách, roztržitosti a shonu každodenního života chovali jako Ježíšovi učedníci na cestě do Emaus a jako oni ''prosili Ježíše, aby zůstal s nimi zatímco očekáváte světlo nového dne a budoucnost, která je poněkud nejasná''.

''Proste Ježíše, aby zůstal s vámi, kdykoli budete muset cestovat cestami mnohých Emauz naší doby. Ať On je vaší silou, vaší oporou, vaším věrným přítelem, vaším jistým kompasem i věčnou nadějí. Ať On, především, bude vaší nejlepší volbou na celý život. Noste ho ve své duši, hlásejte ho a žijte celým srdcem, veškerou silou a celou svojí myslí (srov. Mt 22,35-40; Mk 12,28-31) – a tak svědčte celému světu o své víře, že je Ježíš jediný Spasitel a Vykupitel lidstva!'', prohlásil arcibiskup Chullikatt  a uzavřel: ''Ať přesvatá Maria, ikona Církve a obraz Kristových učedníků, vyprosí od Boha milost, abychom se i my stali a vždy byli věrnými učedníky Ježíše Krista, neúnavnými hlasateli míru, lásky, naděje a Kristovy radosti ve světě.''

Po mši svaté následovala adorace před vystavenou Nejsvětější svátostí oltářní. (FOTO)